Mochilatechniek: termen

In deze mochila Wayuu gratis cursus leer je mochilatechniek gebruiken om een tas te haken, een mochila Wayuu. Aan het einde van de cursus heb je een kleine (maat S) tas gehaakt in mochilatechniek en misschien zelfs het tassenvirus te pakken gekregen. Veel succes!

Copyright! 

De cursus is gratis en bedoeld voor eigen gebruik. Deze cursus noch onderdelen van deze cursus mogen verkocht worden noch gedeeld (online of via print) onder jouw eigen naam. Wil je toch graag delen, neem contact op via mochilatasnl@gmail.com en leg uit waarom en hoe.

In dit tweede deel leer je meer over de gebruikte termen.

Wat is mochilatechniek en welke termen hoor je vaak langskomen?

Mochilatechniek is in de basis ontzettend simpel. Je hoeft maar één haaksteek te kennen: de vaste. Waarom is mochilatechniek dan toch zo frustrerend? Vanwege alle bijkomende componenten die van een simpele vaste de mochilatechniek maken.

Mochilatechniek is

 • een vaste haken,
 • door de achterste lus,
 • in een spiraal,
 • met een haaknaald die kleiner is dan het garen vraagt,
 • met minstens drie meeloopdraden.

Mochilatechniek is een variant van tapijthaken. Anders dan bij breien zitten de steken van haakwerk niet recht boven elkaar, zoals je ziet in het voorbeeld hieronder.

Copyright Carol Ventura, hoogleraar Kunstnijverheid, Tennessee Tech, USA

Links zie je standaard tapijthaken (door beide lussen), midden mochilatechniek (door achterste lus) met een haaknaald gelijk aan het garennummer en rechts mochilatechniek (door achterste lus) met een haaknaald kleiner dan het garennummer.

Wat doet die kleinere haaknaald precies? Een kleinere haaknaald haakt kleinere en vooral compacte steken. Hoe compacter hoe beter je meeloopdraden verborgen blijven IN de vaste. Een kleinere haaknaald zorgt ook voor een steviger haakwerk. Uiteindelijk is NIET de bedoeling dat jij extra vast gaat haken maar WEL dat je compacter haakwerk krijgt zonder negatieve gevolgen. Pijn in vingers, pols en arm komen regelmatig voor en zijn meestal het gevolg van onnodig veel kracht gebruiken om strak haakwerk te krijgen.

Waarom haken in een spiraal? Twee redenen: 1. dat is hoe het traditioneel gedaan wordt en 2. sluiten met een halve vaste geeft een lelijke naad. Haken in een spiraal is simpel. Echter de kunst van mochilatechniek is het haken van een afbeelding, vaak in meerdere kleuren, in een spiraal. De angst spiraalhaken niet goed te kunnen is de reden waarom beginners toch voor een naad kiezen….en daar vaak later weer spijt van hebben.

Wat zijn meeloopdraden? Dit zijn de draden die met je haakwerk meelopen maar waar je op dat moment niet mee haakt. Meeloopdraden liggen op je haaknaald waardoor ze IN je vaste terechtkomen terwijl je haakt. Zodra je van kleur wisselt wordt je werkdraad een van de meeloopdraden en een van de meeloopdraden wordt je werkdraad. Meeloopdraden geven de tas meer stevigheid en worden gebruikt om een meerkleurig patroon mee te creëren. Zelfs een tas in één kleur heeft meestal 3 meeloopdraden.

Bij andere cursussen (irl en online) hoor je wel vaker vertellen dat een mochila Wayuu yo yu (yarn over yarn under) gehaakt MOET worden. Traditionele tassen worden zo gehaakt omdat dit de Wayuu haakstijl is. Het is geen onderdeel van de techniek maar de manier waarop in andere landen altijd een vaste gehaakt wordt. Er zijn mensen die zweren bij yo yu omdat hierdoor hun steken strakker worden en hun tas mooier. Daar heb ik zelf niks van gemerkt. Integendeel, zodra ik yo yu ging haken, kreeg ik last van fysieke klachten. De techniek is makkelijk genoeg te leren maar heeft wat mij betreft geen toegevoegde waarde. De beste video waarmee je de techniek goed visueel uitgelegd krijgt is “Mochila Yo-Yo and Yo-Yu “.

Volgende delen van de cursus

 1. Mochilatechniek: materialen
 2. Mochilatechniek: termen
 3. Mochilatechniek: bodem – ronde 1 tem 8
 4. Mochilatechniek: bodem – ronde 9 tem 18
 5. Mochilatechniek: zijkant
 6. Mochilatechniek: knoopsgaten (en afwerking)
 7. Mochilatechniek: schouderband