Mochilatechniek: materialen

In deze mochila Wayuu gratis cursus leer je mochilatechniek gebruiken om een tas te haken, een mochila Wayuu. Aan het einde van de cursus heb je een kleine (maat S) tas gehaakt in mochilatechniek en misschien zelfs het tassenvirus te pakken gekregen. Veel succes!

Copyright! 

De cursus is gratis en bedoeld voor eigen gebruik. Deze cursus noch onderdelen van deze cursus mogen verkocht worden noch gedeeld (online of via print) onder jouw eigen naam. Wil je toch graag delen, neem contact op via mochilatasnl@gmail.com en leg uit waarom en hoe.

In dit eerste deel leer je meer over de gebruikte materialen.

Garen

Voor deze tas maat S heb je 4 tot 6 bolletjes katoen* nodig. Hoewel wol en acryl door ervaren haaksters ook gebruikt kunnen worden zit er eigenlijk teveel rek in om er een stevige tas van te maken. Daarom werken we altijd met katoen.

*Bodem met 8 meerderingen: 4 bolletjes zijn voldoende.
Bodem met 10 meerderingen: 4 bolletjes zijn net voldoende voor de tas. Mogelijk heb je een extra bolletje garen nodig voor het haken van de schouderband. Hou rekening met 5 bolletjes.
Bodem met 12 meerderingen: 4 bolletjes zijn niet voldoende. Hou rekening met het moeten aanschaffen van 1 of 2 bolletjes extra.

De gebruikelijke dikte is 2-3 of 2,5-3,5. Het merk garen is niet van belang. Zodra je ervaring krijgt merk je vanzelf een voorkeur. Catania, Catona en Scheepjes worden vaak gebruikt maar ook goedkopere varianten zoals Wibra, Action en We Love Yarn zijn prima.

Let op het aantal meters in een bolletje van 50 gram! 125 meter is echt minimaal voor dit patroon.

~~ Tip van groepslid Truusje N.: weeg je bolletjes voor je aan je tas begint, zeker als je je garen gekocht hebt bij een populaire winkel(keten). Bolletjes die teruggenomen worden, worden niet altijd gecontroleerd. Soms is een bolletje gedeeltelijk gebruikt en weer teruggebracht. Jij koopt het en ineens kom jij garen tekort. ~~

~~ Tip van groepslid Lut V. : hou een slag om de arm wat 4 bolletjes garen betreft. Garen kan 50 gram wegen maar bijvoorbeeld geen 125 meter zijn als gevolg van het soort kleurbad. Volgens EU-richtlijnen mag er 5% afgeweken worden op de aangeduide lengte (lopende meter). Op een bolletje katoen van 125 m (bijvoorbeeld Catania Originals)  is dat 6,25 meter hetgeen voor een tas net het verschil kan maken.

Bij dit patroon heb ik gekozen voor twee achtergrondkleuren, oranje en wit. Maar het patroon is zo ontworpen dat je er ook drie of vier achtergrondkleuren van kan maken. Dit is erg handig als je er bij de derde ‘band’ achter komt dat je toch te weinig garen hebt en meer kopen van dezelfde kleur is geen optie.

Aanvulling: tijdens het haken bleek dat ik geen oranje meer over zou hebben om te gebruiken in de schouderband als ik het derde vlak ermee zou haken. Oranje bestellen was een optie maar ik heb er uiteindelijk voor gekozen het derde vlak met zwart in plaats van oranje te haken.

Haaknaald

Mochilatechniek haak je met een haaknaald die kleiner is dan het garen. Katoen 2-3 haak je met 2 of minder. Katoen 2,5-3,5 haak je met 2,5 of minder. Je eigen haakstijl speelt hierin een bepalende rol.

Steekmarkeerders

Steekmarkeerders gebruik je om aan te geven waar je ‘ronde’ begint, of waar je gemeerderd hebt, of waar je kwarten zich bevinden. Je kan ze inzetten zoals jij het prettig vindt. Je kan hiervoor standaard steekmarkeerders kopen maar paperclips werken net zo goed. Sommige mensen gebruiken liever een gekleurd draadje.

Afmetingen

Deze tas maat S heeft een bodemdiameter van ongeveer 15 cm en is ongeveer 18 cm hoog inclusief kreeftsteek. Ongeveer omdat er een verschil kan optreden door garendikte en haakstijl.

Patroon 8 meerderingen

Voor deze tas gebruiken we het volgende patroon:

Zijkant voor bodem 8 meerderingen – 144 steken rond x 44 rijen hoog. Klik om te vergroten en rechtsklik om op te slaan.

En dit is de bodem die erbij hoort:

Bodem 18 rondes – 8 meerderingen. Rechtsklik om op te slaan.

De patroonovergang in de zijkant ziet er zo uit:

Rechtsklik om op te slaan.

De bodem met meerderingen (groen) en de overgangsgrens (pink) ingetekend ziet er zo uit:

Bodem met markeringen. Rechtsklik om op te slaan.

Patroon 10 of 12 meerderingen

Wanneer blijkt dat je 10 of 12 meerderingen zal moeten haken kan je gebruik maken van onderstaande patronen.

Zijkant voor bodem 10 meerderingen – 180 steken rond x 44 rijen hoog. Klik om te vergroten en rechtsklik om op te slaan.

Bodem 18 rondes – 10 meerderingen. Rechtsklik om op te slaan.

Zijkant voor bodem 12 meerderingen – 216 steken rond x 44 rijen hoog. Klik om te vergroten en rechtsklik om op te slaan.

Bodems 18 rondes – 12 meerderingen. Rechtsklik om op te slaan.

Kleuren

Ik heb gekozen voor warme winterkleuren. Jij kiest uiteraard je kleuren zelf. Durf hierin jezelf te zijn. Dit patroon leent zich prima voor het spelen met kleuren zoals je hieronder ziet.

Zijkant voor bodem 8 meerderingen – 144 steken rond x 44 rijen hoog. Klik om te vergroten en rechtsklik om op te slaan.

Bodem 18 rondes – 8 meerderingen. Rechtsklik om op te slaan.

Het tasje

En dit is het eindresultaat. Het kost gemiddeld twee weken tijd om dit tasje maat S te haken en te voorzien van koord en schouderband.

Copyright Anja Van Ginneken

Naamgenoot Anja heeft voor haar tas voor mooie, heldere kleuren gekozen.

Copyright Anja Verhaart

Copyright Anja Verhaart

Facebooklid Sandra heeft haar tas gehaakt met acryl, naald 1,75 en 10 meerderingen. Acryl maakt het extra moeilijk omdat het meer rekkracht heeft. Toch heeft ze het zo te zien perfect gedaan. Chapeau!

Copyright Sandra Lammers-Berk

Berber Velthuis-Hofstede heeft gekozen voor aardetinten. Ze heeft wat extra rondes gehaakt om de tas hoger te maken.

Copyright Berber Velthuis-Hofstede

Volgende delen van de cursus

  1. Mochilatechniek: materialen
  2. Mochilatechniek: termen
  3. Mochilatechniek: bodem – ronde 1 tem 8
  4. Mochilatechniek: bodem – ronde 9 tem 18
  5. Mochilatechniek: zijkant
  6. Mochilatechniek: knoopsgaten (en afwerking)
  7. Mochilatechniek: schouderband

 

Deze website draait op cms WordPress, thema Allegiant van CPOThemes.

Colofon

Titel: Tassen haken: mochilatechniek – 10 unieke patronen met uitleg
Auteur: Anja Van Ginneken
Copyright © 2018 Tekstbureau Van Ginneken

KVK 14 1111 19
Plaats: Winschoten – Groningen

Eerste druk: 3 oktober 2018
Drukker: Ipskamp Printing

Genre: Handwerkboek
ISBN 978-90-829203-0-7
NUR 474

Vormgeving

Omslagontwerp: Anja Venema – Feste Communicatie
Vormgeving binnenwerk: Anja Venema – Feste Communicatie
Eindredactie: Annelies Ludwig-Kaan – SterksTaaltje
Foto’s: Linda Perdok – Anja Van Ginneken

Ondersteuning via
Facebookgroep: Tassen haken: Mochilatechniek
E-mail: mochilatasnl@gmail.com

Alle rechten voorbehouden