Mochilatechniek: bodem – ronde 9 tem 18

In deze mochila Wayuu gratis cursus leer je mochilatechniek gebruiken om een tas te haken, een mochila Wayuu. Aan het einde van de cursus heb je een kleine (maat S) tas gehaakt in mochilatechniek en misschien zelfs het tassenvirus te pakken gekregen. Veel succes !

Copyright!

De cursus is gratis en bedoeld voor eigen gebruik. Deze cursus noch onderdelen van deze cursus mogen verkocht worden noch gedeeld (online of via print) onder jouw eigen naam. Wil je toch graag delen, neem contact op via mochilatasnl@gmail.com en leg uit waarom en hoe.

In dit vierde deel haken we de bodem verder af, ‘ronde’ 9 tot en met ‘ronde’ 18.

‘Ronde’ 9

Deze ‘ronde’ is simpel. Alleen blauw, geen kleurwisseling. Ideale ronde dus om te experimenteren met trekken aan je meeloopdraden.

We zijn geëindigd met 6 blauwe steken waarvan 1 meerdering. Als je net als ik je steekmarkeerder verwijderd hebt, is dit een goede plek om ‘m even weer te gebruiken. Ik weet uit bittere ervaring dat een beetje afleiding op het moment dat je in effen ‘rondes’ werkt ervoor kan zorgen dat je je eerste vaste over het hoof ziet. Hierdoor moet je een gedeelte uithalen of later weer compenseren om je volgende figuur op een gunstige plek te krijgen.

In deze ‘ronde’ hoef je je alleen maar te concentreren op de meerderingen. Moeten die op de plek zitten die ik aangeduid heb op het papieren patroon? Nee. Zorg dat ze netjes verspreid zitten, dat is het enige.

‘Ronde’ 10

Tot nu toe heb je in dezelfde achtergrondkleur gewerkt. Blauw in mijn geval. Dat er een verspringing zit in je patroon als een gevolg van het haken in een spiraal valt nog niet zo op. Echter ‘ronde’ 10 haken we in een nieuwe achtergrondkleur en nu zie je voor het eerst duidelijk de patroonverspringing of de patroonovergang.

En die verspringing, die hoort erbij. Als mensen er opmerkingen over maken, vertel je gewoon dat je de hele tas in één hele lange spiraal gehaakt hebt. Gegarandeerd dat je daarmee indruk maakt en niemand die het nog heeft over die verspringing. 😉

Kleur wisselen, steekmarkeerder verplaatsen of verwijderen en daar ga je met ‘ronde’ 10. Vergeet niet je meerderingen nu op een andere plek te zetten!

‘Ronde’ 11

Op het patroon zie je dat we in ‘ronde’ 11 met een witte figuur én gekleurde banden zullen beginnen.

Vooral in deze eerste ‘ronde’ van de 8 ‘rondes’ die nu volgen is het belangrijk dat je goed telt. Als in deze ‘ronde’ alle steken kloppen, zullen de daaropvolgende rondes ook alle steken kloppen. Zolang je geen afwijkingen ziet in je figuren kan je met grote zekerheid zeggen dat je meerderingen ook goed gezet zijn.

Begin met het tellen van het totaal aantal steken van ‘ronde’ 10. Heb je er 80/100/120? Top! Mis je een steek of heb je een steek teveel? Haal een paar steken uit en meerder nog een keer of haal de laatste meerdering weg. Mis je veel meer steken of heb je er veel teveel dan heb je ergens een serieuze fout gemaakt. Tel opnieuw en vergelijk goed met je papieren patroon.

Kijk naar de lijn op je patroon. We beginnen ‘ronde’ 11 met 1 oranje steek en dan 1 witte steek. Daarmee start de witte driehoek. Vervolgens komen er 5 oranje steken waarvan een meerdering en dan 9 zwarte steken. Gevolgd door wederom 5 oranje steken met een meerdering en 1 witte steek. Dit herhaal je 4/5/6 keer.

Blijf goed tellen: 1 (oranje) + 1 (wit) + 5 (oranje) + 9 (zwart) + 5 (oranje) + 1 (wit).

~~ Ik heb gekozen voor meerderingen tussen de zwarte balk en de witte driehoeken. Je kan er ook voor kiezen je meerderingen aan het begin en het einde van de zwarte balk te zetten. Ik raad aan om dit dan op dezelfde plek te doen voor de blauwe en witte balken om een mooi  recht opgaande kolom te behouden. In de 2 ‘rondes’ zonder gekleurde balk zet je de meerderingen dan op een andere plek om hoekigheid te voorkomen. ~~

Het plaatsen van mijn meerderingen in ‘ronde’ 10 heeft ervoor gezorgd dat mijn figuren iets uit evenwicht lijken te hangen. Dit heb ik gecorrigeerd door te starten met twee oranje steken. Kan dat zomaar? Absoluut! Vergeet niet dat je in een spiraal haakt en die heeft geen begin en einde. Zolang je aan het einde van de ‘ronde’ maar het correcte aantal steken hebt, maakt het niet uit waar je ‘eerste’ steek begint.

‘Ronde’ 12

Dit is een eenvoudige ‘ronde’. Je hoeft alleen maar de witte driehoeken te haken. Varieer gerust met je meerderingen. Vergeet niet regelmatig aan je meeloopdraden te trekken. Niet te hard, het hoeft geen kom te worden. Net genoeg om de bodem mooi plat te houden.

Zie je hieronder hoe de linkerkant van mijn bodem mooi plat ligt maar de rechterkant een beetje golft/rimpelt? Dat is omdat ik niet oplette en een paar keer vergat aan mijn meeloopdraden te trekken.

Zie je hoe een van de twee beentjes van die eerste blauwe vaste bijna verdwijnt in de oranje steek? Iets te hard aan mijn blauwe meeloopdraad getrokken.

‘Ronde’ 13

In deze ‘ronde’ haak je weer een balk dus je mag weer gaan tellen.

‘Rondes’ 14 t.e.m. 17

Volg het patroon, varieer je meerderingen, trek aan je meeloopdraden als dat nodig is.

‘Ronde’ 18

De laatste ronde van de bodem haak je weer in één kleur.

Klaar! Je bodem is nu  helemaal klaar. Ben je tevreden? Zou je iets anders doen? Uithalen en opnieuw beginnen is veel werk maar zeker geen zonde. Net zo min als accepteren dat dit je eerste tas en dat er fouten in mogen zitten.

In principe heb je nu alle onderdelen van de mochilatechniek geoefend. Je kan, als je wil, gewoon verder gaan met de zijkant en je tas afmaken. Ik zie dan graag het eindresultaat verschijnen in de Facebookgroep of in mijn inbox via  mochilatasnl@gmail.com. Maar als je graag nog wat begeleiding wil met de zijkant, dan zie ik je graag terug bij het volgende deel van de minicursus.

Volgende delen van de cursus

  1. Mochilatechniek: materialen
  2. Mochilatechniek: termen
  3. Mochilatechniek: bodem – ronde 1 tem 8
  4. Mochilatechniek: bodem – ronde 9 tem 18
  5. Mochilatechniek: zijkant
  6. Mochilatechniek: knoopsgaten (en afwerking)
  7. Mochilatechniek: schouderband