Winterse sjaal in mochilatechniek

23 november 2020 1 Door AnjaHaakt

Na het stevige project CAL2020 IJSBEER  wilde ik met acryl aan de slag en ‘verzon’  de winterse muts in  mochilatechniek. De basis van deze ‘slouchy’ is een haarband in mochilatechniek.

Bij een muts hoort ook een sjaal en dit is het geworden!

winterse sjaal in mochilatechniek

 

Een sjaal in mochilatechniek is in principe niet meer dan een schouderband. Ben je niet bekend met het haken van de schouderband in mochilatechniek, neem dan eerst even een kijkje bij dit onderdeel van de gratis cursus: “Mochilatechniek: schouderband“.

Niet te stug

Mochilatechniek wordt gebruikt om stevige voorwerpen mee te haken. Een sjaal in mochilatechniek is niet ‘lekker licht en luchtig’ maar wel fijn warm. Hou bij het kopen van garen hier rekening mee. Je kan met het klassieke garen Saskia van Wibra prima een sjaal haken maar de sjaal is dan stug. Daarom heb ik opnieuw voor Budgetyarn Acrylic van Wolplein gekozen. Het is acryl, goedkoop en verbazend zacht. Het haakt en breit erg fijn. En nee, ik word helaas niet gesponsord. LOL

Kleurrijk of niet?

Nog iets waar je rekening mee moet houden is het aantal kleuren. Hoe meer meeloopdraden hoe steviger dus stugger de sjaal wordt. Mijn advies is niet meer dan drie kleuren te gebruiken per rij. Ik heb zelf twee kleuren verwerkt per rij maar soms had ik een aparte meeloopdraad nodig waardoor ik op drie draden totaal kwam. Dit voelt voor mij als het maximale aan. Met die kanttekening dat dit uiteraard ook afhankelijk is van je garen. Hoe zachter en fijner, hoe meer kleuren je kan gebruiken.

Fouten

Ik heb in mijn sjaal diverse fouten gemaakt. Zo waren de lussen van mijn startketting iets te los gehaakt waardoor mijn sjaal een lichte kromming had. Dit heb ik gecorrigeerd met de meeloopdraden van de daaropvolgende rijen. Toen de sjaal af was, heb ik rij halve vaste gehaakt aan de startketting. Niet alleen zien de eerste en de laatste rij er hierdoor hetzelfde uit, de kromming is een stuk minder zichtbaar. Te los kan je altijd corrigeren trouwens maar te vast helaas niet.

lichte kromming

Onderstaande fout in het patroon heb ik wel gecorrigeerd door anderhalve rij uit te halen. Een fout in het patroon kan je helaas niet verdoezelen dus blijf goed tellen.

fout in het patroon

Toen ik aan het einde van deze rij kwam, zag ik dat ik 2 steken meer had dan in de blauwe band van het begin. Ik heb nog steeds geen idee waar ik die vasten teveel gemaakt heb maar het stoort mij niet dus ik heb het niet aangepast.

teveel steken

 

Genoeg gepraat. Laten we aan de sjaal beginnen!

Gebruikte materialen
– haaknaald nummer 4
– Acrylic DK 002 Cream (3 bollen), 098 Graphite (3 bollen), 074 Opaline Glass (2 bollen). ***
– naald en schaar voor de losse draden

*** Uiteindelijk heb ik 2 bollen cream, 2 bollen graphite en 1 bol Opaline Glass gebruikt. Maar echt nipt! Maak je de sjaal langer of heb je een wat lossere haakstijl dan heb je 3, 3, 2 echt nodig. Maak je de sjaal korter, dan red je het met 2, 2, 1.

Gebruikte steken
– lussen
– vaste in de achterste lus (mochilatechniek)

Techniek 

De techniek voor het haken van de sjaal vind je hier uitgebreid uitgelegd. Korte samenvatting: je haakt van de eerste steek naar de laatste, zet af en begint weer bij de eerste steek. Je draait niet en je haakt geen rondes.

Grootte
Ik hou van vrij lange sjaals. Uiteindelijk is mijn sjaal 1,84 meter lang geworden en 22 cm hoog. Het sterrenpatroon herhaalt zich om de 22 steken en is bij mij 10,5 centimeter breed. Dit kan en zal bij jou anders zijn maar het geeft je wel een startpunt om te tellen hoe lang jij je sjaal wil. In de instructies ga ik uit van het aantal steken dat ik gebruikt heb: 371.

Aandachtspunt!

Acryl haakt niet zoals katoen. Acryl heeft meer rek. Acryl vergeeft meer maar het kan ook snel fout gaan. Trek voorzichtig aan je draden. Ik heb aan mijn bureau gewerkt en om de haverklap mijn sjaal op de rand van mijn bureau gelegd om te zien of hij  nog enigszins recht loopt. Even trekken en dan uitstrijken met je hand werkt wonderen om je sjaal recht te houden.

sjaal op de rand van het bureau

Telpatroon

Download patroon gratis via webshop.

patroon sjaal met sterren

Patrooninstructies

->Start met 371 lussen, in grijs.
-> Rij 1 : haak een eerste vaste in grijs en voeg een meeloopdraad toe in een andere kleur. Ik heb gekozen voor blauw. (371) Haak van lus 1 tot en met lus 371, zet dan af en knip je draden op een gewenste lengte af. Knip de draden de gewenste lengte + minstens 3 cm extra af. Je zal deze later nog gaan knopen of op lengte bijwerken. Vervolgens ga je weer terug naar je eerste vaste en start je de tweede rij.

Hou de meeloopdraad onder spanning maar niet te strak. De bedoeling is slechts de meeloopdraad te ‘verstoppen’. Acryl rekt. En dat wil je ook want je wil dat je sjaal wat ‘beweging’ heeft. Als je de meeloopdraad te strak houdt of te strak trekt (zoals je met een katoenen tas doet), dan kan je haakwerk vervormen. 

-> Rij 2 : grijs met blauwe meeloopdraad. (371)

-> Rij 3 : Grijs en wit telkens om en om. Heb je een even aantal steken dan zal je beginnen met grijs en eindigen met wit. Heb je een oneven aantal steken dan start je met grijs en eindig je met grijs. (371)

Ik merkte vrijwel meteen dat ik mijn haakwerk niet goed onder spanning kon houden met alleen grijs/wit. Daarom heb ik hier blauw als meeloopdraad toegevoegd. Ik werk dus hier met drie kleuren ipv twee zoals in de vorige twee rijen. Met dit fijne zachte garen merk je daar gelukkig niets van.

-> Rij 4 en 5 : wit met blauwe meeloopdraad. (371)

-> Rij 6 : blauw met grijze meeloopdraad. (371)

Hier start het patroon van de blauwe band. Ik had hetzelfde probleem als bij Rij 3. Dus ik heb voor rij 7, 8 en 9 grijs toegevoegd als meeloopdraad.

-> Rij 7 : Je start met 1 blauwe vaste en volgt het patroon. Hoe je eindigt is afhankelijk van het aantal steken dat je hebt. Hier zal je enigszins moeten improviseren. Zorg altijd dat je laatste steek een blauwe vaste is, dan valt een verschil niet zo op.

-> Rij 8 en 9: volg het telpatroon en voeg grijs toe als meeloopdraad. (371)

-> Rij 10, 11 en 12 zijn weer effen rijen. Ik heb een witte meeloopdraad gebruikt bij rij 10 en een blauwe bij rijen 11 en 12. (371)

Van hier begint het patroon van de ster.

-> Rij 13 : grijs met blauwe meeloopdraad. (371)

-> Rij 14 : Start met 6 grijze vasten, *1 witte, 5 grijze, 1 witte, 15 grijze*, herhaal tot het einde waar je eindigt met 6 grijze steken ipv 15.

Volg nu het patroon van de ster. Als de basis van je witte punten goed is, volgt de rest van de ster vanzelf.

-> Rij 15 t.e.m. 18 : grijs en wit zonder blauwe meeloopdraad. Trek tussen elke ster even aan de witte draad als dat nodig is.

-> Rij 19 t.e.m. 21 : Voor mij hetzelfde probleem als bij rij 3. Ik heb weer blauw toegevoegd als extra meeloopdraad.

-> Rij 21 t.e.m. 26 : grijs met wit zonder blauwe meeloopdraad. Trek tussen elke ster even aan de witte draad als dat nodig is.

-> Rij 27 t.e.m. 30 zijn en herhaling van rij 13 t.e.m. 10.

-> Rij 31 t.e.m. zijn een herhaling van rij 9 t.e.m. 1.

Afwerking

Het haakwerk van de sjaal is nu klaar. Ik heb een rij halve vasten toegevoegd aan de kant van startketting. Daardoor ziet de ‘bovenkant’ er afgewerkt uit. Je kan ook de kreeftsteek of een andere afwerkingssteek gebruiken. Leef je uit!

Wat de draden betreft hou ik het graag simpel. Ik heb de draden per 4 of 5 (waar ik een extra meeloopdraad moest toevoegen) mooi strak getrokken en samengeknoopt.

Daarna pas heb ik de sjaal dubbelgevouwen en de draden allemaal op dezelfde hoogte afgeknipt. Je kan de draden ook vlechten of instoppen, er kralen aan hangen of wat je maar leuk vindt. Ook hier gewoon doen wat jij mooi vindt.

 

Als je sjaal af is, zie ik graag wat je ervan gemaakt hebt. Zet je een foto in de groep? Leuk!

Foutje of onduidelijkheid gevonden? Laat het me weten via mochilatasnl@gmail.com of via de Facebookgroep Mochilatechniek.