Winterse muts in mochilatechniek

23 oktober 2020 2 Door AnjaHaakt

Wanneer ik katoen bestel bij Wolplein probeer ik er ook een paar bolletjes Budgetyarn Acrylic DK bij te bestellen. Het is relatief goedkoop, zacht garen dat fijn haakt en breit.

Na het stevige project CAL2020 IJSBEER  wilde ik met het acryl aan de slag en ‘verzon’  deze muts. De basis van deze ‘slouchy’ is een haarband in mochilatechniek. Het mutsgedeelte kan je in principe haken met elke steek die je leuk vindt, in elke hoogte die jij fijn vindt.

Op verzoek van Anneke K., een lid van de Nederlandstalige Facebookgroep Mochilatechniek, heb ik neergeschreven wat ik gedaan heb. Als je de mochilatechniek al kent, is deze muts een eitje.

Gebruikte materialen
– haaknaald nummer 4
– Acrylic DK 002 cream en 098 graphite (van elk een bolletje van 50 gram)
– naald en schaar voor de losse draden

Gebruikte steken
– lussen
– vaste in de achterste lus (mochilatechniek)
– stokje
– bp stokje (BP = een stokje gehaakt rondom het stokje van de voorgaande ronde. Sheru Studios heeft een duidelijke instructievideo gemaakt.)

Rondes sluiten of niet? 
Je kan de rondes aaneengesloten haken zoals je doet bij een tas in mochilatechniek. Gebruik een steekmarkeerder om het ‘begin’ van je ronde aan te geven.

Omdat ik haak met slechts twee kleuren is er maar één meeloopdraad. Deze is redelijk makkelijk te verbergen dus ik heb gekozen om de klassieke methode aan te houden: elke ronde sluiten met een lus.

Let op! Haak de sluitende lus door BEIDE draden van de eerste vaste van de vorige ronde, haak een lus en haak de eerste vaste van de nieuwe ronde in de ACHTERSTE lus van DEZELFDE vaste.

Opmerking
Ik hou niet van een muts die strak rond mijn hoofd zit. Daarom heb ik gekozen voor 105 steken. Ik zal het telpatroon van 95 steken ook toevoegen voor mensen die wel van strak houden of die een smaller hoofd hebben.

 

Telpatroon 105 steken / 95 steken

Download patroon gratis via webshop.

 

Patrooninstructies 

->Start met 105 lussen, niet te strak, in grijs. Sluit de ring van lussen maar zorg dat er geen twist in zit. (105)
->Haak een eerste vaste in grijs en voeg de witte meeloopdraad toe.

Hou de witte meeloopdraad onder spanning maar niet te strak. De bedoeling is slechts de meeloopdraad te ‘verstoppen’. Acryl rekt. En dat wil je ook want je wil dat je muts wat ‘beweging’ heeft. Als je de witte meeloopdraad te strak houdt of te strak trekt (zoals je met een katoenen tas doet), dan kan je haakwerk te stug worden en eventueel vervormen. 

->Het telpatroon begint met twee rondes grijs en je eindigt weer met twee rondes grijs. (105)

Omdat ik slechts twee bolletjes garen had, heb ik gekozen om het mutsgedeelte in wit te haken en bij een tekort verder te gaan met grijs. Wil je een muts volledig in dezelfde kleur schaf dan twee bolletjes van de hoofdkleur (in dit geval grijs) aan.

Het mutsgedeelte heb ik gehaakt in stokjes en bp stokjes. Hierdoor krijg je het 3-D effect. Maar het mutsgedeelte kan je in principe haken met elke steek die je leuk vindt, in elke hoogte die jij fijn vindt. De meeloopdraad heb je nu niet meer. Aangezien ik verder haak in wit, heb ik de grijze draad afgeknipt.

->Haak 1 ronde stokjes. (105 steken)
->Haak dan 1 ronde bp stokjes. (105 steken)
->Herhaal. 14 rondes in totaal.

Heb je ergens een foutje gemaakt en je hebt 104 of 106 stokjes? Geen probleem, dat zie je echt niet!

Ik heb 14 rondes witte stokjes/bp stokjes gehaakt om het ‘slouchy’-effect te krijgen. Ik hou van ‘slouchy’ mutsen omdat ik in de winter er mijn krullen in kan proppen. Maar als je liever een wat meer conventionele muts wil, stop dan bij 6 of 8 rondes en ga dan pas minderen. Het is maar wat jij prettiger vindt.

Toen was mijn wit op en haakte ik verder met grijs en ben meteen gaan minderen.

->Haak een ronde grijs. (105)
->Haak de volgende ronde telkens twee stokjes samen. Dat kan met een gewoon stokje of een bp stokje. Wat jij fijner vindt. Je eindigt met 52 stokjes en 1 stokje dat overblijft. (53)
->Haak een rij grijs. (53)
->Haak de volgende rij telkens twee stokjes samen. Dat kan met een gewoon stokje of een bp stokje. Wat jij fijner vindt. Je eindigt met 26 stokjes en 1 stokje dat overblijft. (27)

Op dit punt ka je nogmaals minderen of je eindigt hier. Knip de draad lang genoeg om het open centrum mee dicht te naaien.

Klaar!

Als je muts af is, zie ik graag wat je ervan gemaakt hebt. Zet je een foto in de groep? Leuk!

Foutje of onduidelijkheid gevonden? Laat het me weten via mochilatasnl@gmail.com of via de Facebookgroep Mochilatechniek.