Mochilatechniek: YO/YU of toch maar gewoon een vaste?

29 juni 2020 0 Door AnjaHaakt

Over YO (yarn over – garen over) en YU (yarn under – garen onder) is al veel gezegd en geschreven. Onder andere door Crafts by Manon .

Er zijn puristen die vinden dat je YO/YU MOET haken. Anders is het niet echt. Tja, definieer “niet echt”. Want jij en ik haken sowieso geen “mochila Wayuu”. De term is beschermd en betekent letterlijk “tas gehaakt door leden van de Wayuu stam”. Wij zijn geen Wayuu.

Heeft YO/YU een voordeel over YO/YO? Misschien, maar daarover lees je straks meer. Voor nu, probeer het! Test uit wat voor jou het fijnste werkt. Dat heb ik ook gedaan.

YO/YO, dus de gewone vaste, is wat ik normaal haak. Op de foto zie je deze steek overal…behalve de laatste paarse rij. Die is in YO/YU gehaakt. Ik voelde dat ik strakker haakte en dat de twee beentjes van mijn steek dichterbij elkaar zaten. Maar ik zag geen verschil.

 

Op dit punt dacht ik: maakt niks uit dus. Tot ik deze blogpost “Yarn Over VS Yarn Under” tegenkwam van June Gilbank. Paragraaf Yarn Under in Amigurimi trok mijn aandacht. In 2012 testte June al de twee technieken en kwam tot dezelfde conclusie als ik. Maar zij zag wel iets onverwacht: een bodem wordt platter met de YO/YU-methode.

Haar verklaring is als volgt: de achterkant van een vaste is wat langer dan een voorkant. Hierdoor staat het hoedje van de vaste haaks op de steek. Een platte cirkel zal altijd een beetje bol willen staan. Tijdens YU zet je iets meer druk op de draad waardoor het hoedje rechter boven de V komt te zitten. Gevolg: een plattere bodem.

June testte echter zonder meeloopdraden, dus geen mochilatechniek. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat de YO/YU steek wat compacter is waardoor je meer aan je meeloopdraden moet trekken om ze te ‘verstoppen’. Dit maakt een lichte bolling in een bodem vanzelf wat platter.

Let op: je maakt geen platte bodem van een slakom door YO/YU te haken. Maar als je het net iets strakker en platter wil, is YO/YU misschien wel de oplossing.

Conclusie: afhankelijk van je haakstijl kan YO/YU beter voor je uitpakken dan YO/YO (de gewone vaste). Maar binnen de mochilatechniek zie en maak ik geen onderscheid.