kalender 2020 mochilatechniek collage

Kalender 2020 – september – gehaakte pennenzak

27 januari 2020 1 Door AnjaHaakt

12 projecten, 12 patronen, uitleg en tips en inspiratie. Genoeg om je een heel jaar lang aan de haak te houden met de mochilatechniek.

Algemene tips

Werken met acryl

Niet alle projecten zijn met katoen gehaakt. Ik heb met opzet ook gehaakt met acrylgaren van Zeeman en Wibra. Haken met acryl en wol in mochilatechniek is lastiger dan met katoen omdat acryl en wol meer rek hebben.

Net als bij katoen is het voor mochilatechniek met acryl/wol ook belangrijk de goede dikte haaknaald te kiezen. D.w.z. kies je haaknaald kleiner dan wat op het garenbandje staat zodat je steken mooi compact worden. Het belangrijkste is dat je je meeloopdraden niet ziet.

Ook bij acryl/wol trek je regelmatig aan je meeloopdraden. Doet het echter voorzichtiger en met beleid. De rekkracht van acryl/wol kan je verrassen. Kijk uit met garen waar bijvoorbeeld een glitterdraadje door verwerkt zit. Vaak zit daar totaal geen rek in. Dat kan bij sommige projecten een nadeel zijn, zoals bij de hoes voor de warmwaterkruik. Deze moet nog wat rek hebben.

Proeflapje

Ja, ik weet het, een vies woord. Ik ben ook geen liefhebber van proeflapjes maar nu raad ik ze wel aan. Je gaat werken met verschillende garens met verschillende eigenschappen. Wat je zo zeker weet over je eigen haakstijl met katoen en mochilatechniek gaat de deur uit zodra je met acryl werkt.

Afwerking

De afwerking van de individuele projecten is afhankelijk van jouw budget en creatieve vermogen. Neem het wandpaneel. Is het voor jezelf, dan kan je de meeloopdraden aan de achterkant vastzetten met brede plakband. Wil je het cadeau doen, dan naai je er een mooie stoffen of vilten achterkant tegenaan, eventueel met een stukje karton. Als bij een project een bijzondere afwerking mogelijk of nodig is, dan heb ik het erbij gezet.

September – Pennenzak

 

Ik twijfelde over het toevoegen van zoiets simpels als een etui of pennenzakje. Dat weet toch iedereen al, Anja! Daar was ik niet zo zeker van. Als de mochilatechniek nieuw voor je is, is dit ook een fijne manier om ermee te beginnen. Je hoeft je even niet te concentreren op het moeilijkste deel: die ronde bodem.

Materialen

Katoen Catania Originals. Haaknaald 1,75.
Ritssluiting.

Patroon/Uitleg

Afmetingen: +/- 19 cm breed en 10,5 cm hoog; 21 rondes hoog en 64 steken breed. Dit patroon haak je twee keer, voorkant en achterkant.

Hoe je je bodem start, mag je zelf beslissen. Start met 64 lussen en werk aan beide kanten of start met 128 lussen en naai de onderkant later dicht. Vergeet je steekmarkeerders niet op steek 1 én 65. Altijd fijn om te onthouden waar de naden van je tasje zitten.

Ik ben zelf gestart met 61 lussen. Daarna 3 vasten in de 1ste en de 61ste steek in de eerste ronde. Hierdoor krijg ik in de tweede ronde de vereiste 64 steken per kant en een klein beetje diepte in de bodem.

Telpatronen

Download de patronen gratis via webshop.

Patroon Kersen

Extra patronen met dezelfde afmetingen maar andere figuren. Ik claim geen copyright op deze patronen. Je mag ze gebruiken en aanpassen zoals jij nodig acht.

Patroon Driehoeken

Patroon Boogey

Inspiratie

Geen pennenzakje maar een haaknaaldenzakje. Een maatje groter wordt een handtas.
Een tablethoes. Een telefooncover.
Een pennenzak met een gezichtje gehaakt van kleine bodems. Een dubbelgevouwen ronde bodem met rits is een aparte pennenzak of handtas.