kalender 2020 mochilatechniek collage

Kalender 2020 – oktober – gehaakt wandpaneel

27 januari 2020 0 Door AnjaHaakt

12 projecten, 12 patronen, uitleg en tips en inspiratie. Genoeg om je een heel jaar lang aan de haak te houden met de mochilatechniek.

Algemene tips

Werken met acryl

Niet alle projecten zijn met katoen gehaakt. Ik heb met opzet ook gehaakt met acrylgaren van Zeeman en Wibra. Haken met acryl en wol in mochilatechniek is lastiger dan met katoen omdat acryl en wol meer rek hebben.

Net als bij katoen is het voor mochilatechniek met acryl/wol ook belangrijk de goede dikte haaknaald te kiezen. D.w.z. kies je haaknaald kleiner dan wat op het garenbandje staat zodat je steken mooi compact worden. Het belangrijkste is dat je je meeloopdraden niet ziet.

Ook bij acryl/wol trek je regelmatig aan je meeloopdraden. Doet het echter voorzichtiger en met beleid. De rekkracht van acryl/wol kan je verrassen. Kijk uit met garen waar bijvoorbeeld een glitterdraadje door verwerkt zit. Vaak zit daar totaal geen rek in. Dat kan bij sommige projecten een nadeel zijn, zoals bij de hoes voor de warmwaterkruik. Deze moet nog wat rek hebben.

Proeflapje

Ja, ik weet het, een vies woord. Ik ben ook geen liefhebber van proeflapjes maar nu raad ik ze wel aan. Je gaat werken met verschillende garens met verschillende eigenschappen. Wat je zo zeker weet over je eigen haakstijl met katoen en mochilatechniek gaat de deur uit zodra je met acryl werkt.

Afwerking

De afwerking van de individuele projecten is afhankelijk van jouw budget en creatieve vermogen. Neem het wandpaneel. Is het voor jezelf, dan kan je de meeloopdraden aan de achterkant vastzetten met brede plakband. Wil je het cadeau doen, dan naai je er een mooie stoffen of vilten achterkant tegenaan, eventueel met een stukje karton. Als bij een project een bijzondere afwerking mogelijk of nodig is, dan heb ik het erbij gezet.

Oktober – Wandpaneel

 

Heb je wel eens met bewondering gekeken naar geweven wandtapijten? Waarom maak je zelf niet zo’n wandtapijtje aan de muur? Zowat elke afbeelding is mogelijk en je hoeft je niet te beperken wat materialen betreft.

Het is best moeilijk kiezen, een patroon voor een wandpaneel. Waar komt het te hangen? Dat bepaalt je afmetingen, materiaal en patroon. Woonkamer, kinderkamer, keuken? Ik heb uiteindelijk gekozen voor deze kwal omdat ik kwallen mooi vind én omdat dit patroon een soort 3d-effect heeft doordat het patroon verder loopt dan het haakwerk zelf. De franjes zijn de vele armen van de kwal.

Materialen

Acryl Julia van Zeeman. Haaknaald 4,5.

Patroon/Uitleg

Afmetingen: +/- 27 cm hoog en 21 cm breed (40 steken breed en 40 steken hoog) , exclusief de franjes. De franjes zijn +/- 32 cm lang. Totale lengte is bijna 40 cm.

Telpatronen

Download de patronen gratis via webshop.

Patroon Kwal

Ik vind deze kwal zo leuk dat ik ook enkele van zijn vriendjes omgezet heb naar een patroon met dezelfde afmetingen. Ik heb ook een iets groter traditioneel patroon toegevoegd van 50 rijen x 50 steken. Ik claim geen copyright op deze patronen. Je mag ze aanpassen en gebruiken zoals jij nodig acht.

Patroon Otter

Patroon Ijsbeer

Patroon Tijger

Patroon Traditie 50×50 (zie Inspiratie)

Afwerking

Je haakt telkens van rechts naar links (of omgekeerd voor linkshandigen). Al je draden hangen dus links en rechts van je paneel. Ook dat kan een mooi effect geven! Als dat bevalt, knip ze vooral niet af. Wie liever de horizontale (meeloop)draden wegwerkt kan dit doen op diverse manieren: een stoffen achterkant, een lapje vilt, stevige plakvlieseline of zoals ik gedaan heb, brede verpakkingstape.

Inspiratie

 

twee eenvoudige maar kleurrijke regenboogpanelen.
Laat het patroon doorlopen in de later toegevoegde franjes. De franjes geven de extra dimensie aan een heel eenvoudig patroon.
Klassieke, traditionele afbeeldingen waarbij diverse garens gecombineerd zijn. Het vereenvoudigde patroon van dit paneel kan je downloaden in de webshop.
Een kleurrijke combinatie van een paneel en banden voor wie echt een uitdaging zoekt.