kalender 2020 mochilatechniek collage

Kalender 2020 – november – rond kussen

27 januari 2020 0 Door AnjaHaakt

12 projecten, 12 patronen, uitleg en tips en inspiratie. Genoeg om je een heel jaar lang aan de haak te houden met de mochilatechniek.

Algemene tips

Werken met acryl

Niet alle projecten zijn met katoen gehaakt. Ik heb met opzet ook gehaakt met acrylgaren van Zeeman en Wibra. Haken met acryl en wol in mochilatechniek is lastiger dan met katoen omdat acryl en wol meer rek hebben.

Net als bij katoen is het voor mochilatechniek met acryl/wol ook belangrijk de goede dikte haaknaald te kiezen. D.w.z. kies je haaknaald kleiner dan wat op het garenbandje staat zodat je steken mooi compact worden. Het belangrijkste is dat je je meeloopdraden niet ziet.

Ook bij acryl/wol trek je regelmatig aan je meeloopdraden. Doet het echter voorzichtiger en met beleid. De rekkracht van acryl/wol kan je verrassen. Kijk uit met garen waar bijvoorbeeld een glitterdraadje door verwerkt zit. Vaak zit daar totaal geen rek in. Dat kan bij sommige projecten een nadeel zijn, zoals bij de hoes voor de warmwaterkruik. Deze moet nog wat rek hebben.

Proeflapje

Ja, ik weet het, een vies woord. Ik ben ook geen liefhebber van proeflapjes maar nu raad ik ze wel aan. Je gaat werken met verschillende garens met verschillende eigenschappen. Wat je zo zeker weet over je eigen haakstijl met katoen en mochilatechniek gaat de deur uit zodra je met acryl werkt.

Afwerking

De afwerking van de individuele projecten is afhankelijk van jouw budget en creatieve vermogen. Neem het wandpaneel. Is het voor jezelf, dan kan je de meeloopdraden aan de achterkant vastzetten met brede plakband. Wil je het cadeau doen, dan naai je er een mooie stoffen of vilten achterkant tegenaan, eventueel met een stukje karton. Als bij een project een bijzondere afwerking mogelijk of nodig is, dan heb ik het erbij gezet.

November – Rond kussen

 

Dit gezellige ronde kussentje ligt op mijn bank en mijn witte poezenvriendin is er dol op. Het is gehaakt met twee bollen Julia van Zeeman dus lekker zacht. Je moet natuurlijk niet met acryl werken. Een kussen van katoen kan net zo mooi zijn. Jij bepaalt welk patroon en jij bepaalt hoe groot het wordt.

Materialen

Acryl Julia van Zeeman. Haaknaald 4,5.
Kussenvulling.

Patroon/Uitleg

Afmetingen: +/- 31 cm; 23 rondes.

De laatste ronde (nr 23, geheel wit, meerderingen verwijderd uit het patroon) heb ik gehaakt zonder meerderingen. Dit geeft die extra opstaande rand waardoor je niet 2 platte bodem maar een kussenvorm krijgt. Of je beide helften aan elkaar naait of haakt, dat is jouw keuze.

Dit kussen is gehaakt met zachte acryl. Het beweegt lekker mee. Natuurlijk kan je het kussen ook maken met katoen. Hou er rekening mee dat katoen minder rek heeft.

Telpatroon

Download patroon gratis via webshop.

Afwerking

De kussenvulling kan je kopen in hobbyzaken of interieurzaken. Dan krijg je meestal wasvriendelijke en kindveilige vulling. Is dat geen prioriteit dan raad ik aan naar bijvoorbeeld Action te gaan en daar voor nog geen 3 euro een binnenkussen te kopen. Het is uitstekende vulling voor een rond kussen vanwege de neiging op te bollen. Vervelend voor een vierkant kussen; ideaal voor een rond kussen.

Inspiratie

Twee fruitige kussens die bij de tafelloper passen.
Twee dierenkussens met amigurumi-elementen.
Kleurrijke donutkussens. Je kan een bodem met een groot gat haken maar je kan ook een koker zonder bodem creëren. Acryl heeft genoeg rekkracht om een mooie bocht te maken.