kalender 2020 mochilatechniek collage

Kalender 2020 – december – sjaal

27 januari 2020 1 Door AnjaHaakt

12 projecten, 12 patronen, uitleg en tips en inspiratie. Genoeg om je een heel jaar lang aan de haak te houden met de mochilatechniek.

Algemene tips

Werken met acryl

Niet alle projecten zijn met katoen gehaakt. Ik heb met opzet ook gehaakt met acrylgaren van Zeeman en Wibra. Haken met acryl en wol in mochilatechniek is lastiger dan met katoen omdat acryl en wol meer rek hebben.

Net als bij katoen is het voor mochilatechniek met acryl/wol ook belangrijk de goede dikte haaknaald te kiezen. D.w.z. kies je haaknaald kleiner dan wat op het garenbandje staat zodat je steken mooi compact worden. Het belangrijkste is dat je je meeloopdraden niet ziet.

Ook bij acryl/wol trek je regelmatig aan je meeloopdraden. Doet het echter voorzichtiger en met beleid. De rekkracht van acryl/wol kan je verrassen. Kijk uit met garen waar bijvoorbeeld een glitterdraadje door verwerkt zit. Vaak zit daar totaal geen rek in. Dat kan bij sommige projecten een nadeel zijn, zoals bij de hoes voor de warmwaterkruik. Deze moet nog wat rek hebben.

Proeflapje

Ja, ik weet het, een vies woord. Ik ben ook geen liefhebber van proeflapjes maar nu raad ik ze wel aan. Je gaat werken met verschillende garens met verschillende eigenschappen. Wat je zo zeker weet over je eigen haakstijl met katoen en mochilatechniek gaat de deur uit zodra je met acryl werkt.

Afwerking

De afwerking van de individuele projecten is afhankelijk van jouw budget en creatieve vermogen. Neem het wandpaneel. Is het voor jezelf, dan kan je de meeloopdraden aan de achterkant vastzetten met brede plakband. Wil je het cadeau doen, dan naai je er een mooie stoffen of vilten achterkant tegenaan, eventueel met een stukje karton. Als bij een project een bijzondere afwerking mogelijk of nodig is, dan heb ik het erbij gezet.

December – Sjaal

 

Dit is het favoriete project van mijn schoonvader. Hij vindt de kleuren stoer en de sjaal geeft hem de warmte die hij nodig heeft. Fijn om te horen aangezien ik in de winter graag sjaals, omslagdoeken, handschoenen en sokken haak. Je krijgt het warm van het haken én van het geven.

De techniek die je gebruikt voor het haken van een schouderriem (zie gratis cursus als je meer wil weten) werkt uitstekend voor het haken van een stevige, stoere sjaal. Je meeloopdraden worden de kleurrijke franjes.

Materialen

Acryl Saskia van Wibra. Haaknaald 3,5.

Patroon/Uitleg

Afmetingen: +/- 1,60 meter lang en 21 cm breed. Dit zijn 379 steken bij 39 rijen. Ik heb hierbij geen rekening gehouden met het patroon. Ik haakte het zoals het uitkwam. Haak 6 steken extra om het patroon beter te doen uitkomen.

Ik heb het patroon meerdere keren moeten aanpassen (van 43 rijen naar 41 rijen naar 39 rijen) omdat ik verrast werd door de hoogte. Herhaal mijn fout niet en maak op voorhand een proeflapje. Niet leuk, weet ik, maar echt, je hebt er voordeel van!

Telpatroon

Download patroon gratis via webshop.

[Ik claim geen copyright op deze patronen. Je mag ze gebruiken aanpassen zoals jij nodig acht.]

Patroon Prikkels

Patroon Noorse winter

Patroon Beessies

Afwerking

Als je een sjaal haakt met acryl moet je rekening houden met de dikte en zachtheid of stugheid van je acryl of wol. Ik gebruikte de goedkoopste, vrij stugge acryl van Wibra: Saskia. Ik merkte bij het haken dat de sjaal met 3 kleuren per rij voor mij te stevig werd. Het is niet de bedoeling om een stijve nekkraag om de nek te hebben. Dus ik heb het patroon beperkt tot 2 kleuren per rij. Gebruik je zachter en dunner garen dan kan je meer kleuren per rij combineren.

Neem de lengte van je draden ruim bij start en finish. Later kan je ze altijd nog korter knippen of draaien of vlechten. Ik heb simpelweg per 4 draden een knoop gelegd en daarna de hele bups op maat geknipt.

Tip: je kan stug haakwerk wat soepeler maken door het een half uurtje te laten weken in conditioner. Niet uitspoelen naderhand.

Inspiratie

Twee klassieke sjalen.
Een regenboog van kleur. Een witte winterse sjaal waarbij je diverse garens kan combineren.
Laat je voor eenvoudige patronen inspireren door bandweven.
Geen klassiek franjes? Probeer een van deze mogelijkheden geïnspireerd door bandweven en kaartweven.