kalender 2020 mochilatechniek collage

Kalender 2020 – augustus – tafelloper zomers fruit

27 januari 2020 0 Door AnjaHaakt

12 projecten, 12 patronen, uitleg en tips en inspiratie. Genoeg om je een heel jaar lang aan de haak te houden met de mochilatechniek.

Algemene tips

Werken met acryl

Niet alle projecten zijn met katoen gehaakt. Ik heb met opzet ook gehaakt met acrylgaren van Zeeman en Wibra. Haken met acryl en wol in mochilatechniek is lastiger dan met katoen omdat acryl en wol meer rek hebben.

Net als bij katoen is het voor mochilatechniek met acryl/wol ook belangrijk de goede dikte haaknaald te kiezen. D.w.z. kies je haaknaald kleiner dan wat op het garenbandje staat zodat je steken mooi compact worden. Het belangrijkste is dat je je meeloopdraden niet ziet.

Ook bij acryl/wol trek je regelmatig aan je meeloopdraden. Doet het echter voorzichtiger en met beleid. De rekkracht van acryl/wol kan je verrassen. Kijk uit met garen waar bijvoorbeeld een glitterdraadje door verwerkt zit. Vaak zit daar totaal geen rek in. Dat kan bij sommige projecten een nadeel zijn, zoals bij de hoes voor de warmwaterkruik. Deze moet nog wat rek hebben.

Proeflapje

Ja, ik weet het, een vies woord. Ik ben ook geen liefhebber van proeflapjes maar nu raad ik ze wel aan. Je gaat werken met verschillende garens met verschillende eigenschappen. Wat je zo zeker weet over je eigen haakstijl met katoen en mochilatechniek gaat de deur uit zodra je met acryl werkt.

Afwerking

De afwerking van de individuele projecten is afhankelijk van jouw budget en creatieve vermogen. Neem het wandpaneel. Is het voor jezelf, dan kan je de meeloopdraden aan de achterkant vastzetten met brede plakband. Wil je het cadeau doen, dan naai je er een mooie stoffen of vilten achterkant tegenaan, eventueel met een stukje karton. Als bij een project een bijzondere afwerking mogelijk of nodig is, dan heb ik het erbij gezet.

Augustus – Tafelloper zomers fruit

 

Deze prachtige zomerse tafelloper heeft Linda van Dam gehaakt. Ik zeg jullie, toen ze klaar was kon ze even geen fruit meer zien! Je hoeft jezelf natuurlijk niet te beperken tot deze fruitsoorten. Wat dacht je van bruin en wit voor kokosnoten of groen en rood van frisse appeltjes?

Aangezien je werkt met bodems is elke afbeelding die jij mooi vindt geschikt. Je kan kiezen voor bijvoorbeeld diverse Afrikaanse motieven in aardetinten of wat dacht je van groen, rood en wit voor traditionele kerstkleuren. Een tafelloper past overal bij en je kan je helemaal uitleven met bodems. Ideaal ook als je graag het haken van een bodem wil oefenen.

Materialen

Katoen Scheepjes Catona en Phildar Coton 3. Haaknaald 2.

Patroon/Uitleg

Afmetingen: totaal +/-  55 cm lang, +/- 26 cm breed

Telpatronen

Download de patronen gratis via webshop.

Patroon Citroen – 8 rondes Patroon Kiwi – 8 rondes
Patroon Limoen – 7 rondes Patroon Sinaasappel – 9 rondes
Patroon Watermeloen – 24 rondes

Inspiratie

Kleureninspiratie voor de fruitige tafelloper. Bodems in natuurlijke tinten. Slechts één kleur maar gebruik wel meeloopdraden voor de stevigheid.
Een tafelloper in één kleur, gecombineerd met ander haakwerk. Voor de echte doorzetters: een kleurrijk vloerkleed.