Vierkante tas in mochilatechniek

14 november 2019 3 Door AnjaHaakt

Ik zag de originele tas voorbijkomen op Pinterest. Mijn belangstelling was gewekt. Ik puzzelde uit hoe deze tas gehaakt kon worden in mochilatechniek en tekende het ontwerp van het voorbeeld na. Daarna ben ik aan de slag gegaan. Eerst dacht ik dat de tas te klein zou worden, toen te groot. Maar uiteindelijk valt de grootte erg mee: +/- 19,5 cm hoog (zijkant gemeten) en +/- 18,5 cm breed.

Techniek

De techniek is dezelfde als voor het haken van een schouderband. Als je er niet mee bekend bent, neem een kijkje bij dit hoofdstuk van de gratis cursus: “Mochilatechniek: schouderband“.

Materiaal

Katoen Catania Originals en haaknaald 1,75. Twee bollen bruin, oranje en zwart, één bolletje roze.

Van zwart had ik ruim twee bollen nodig. Bruin en oranje was net iets meer dan twee bolletjes hetgeen me eigenlijk een beetje tegenviel. Ik had namelijk één bolletje per kleur verwacht. Het ‘verlies’ zit in de franjes. Als ik deze veel korter gehouden had, m.a.w. voor een andere afwerking gekozen, dan had ik waarschijnlijk geen extra oranje of bruin nodig gehad. We zullen het nooit weten.

Richting

Ik ben rechtshandig; ik haak van rechts naar links. Om de punt te krijgen heb ik telkens in de eerste steek gemeerderd, daarna geminderd. Dit patroon is gespiegeld dus je kan ook eindigen met de punt. Draai het patroon dan om zodat de punt naar links wijst en eindig telkens met een meerdering/mindering.

Patroon lezen

Het patroon is getekend met 6 ‘golven’ en 7 ‘driehoekjes’ maar de tas heeft in totaal 11 golven/12 driehoekjes. Je haakt dus meer dan je ziet op het patroon! Dit wordt getoond met de ‘lege’ steken. Ik heb elke rij afgesloten met een zwarte vaste. Vandaar de zwarte kolom helemaal links.

Starten

Je start met 157 lussen. De eerste rij bestaat dus uit 157 vasten. Hierna is het gewoon het patroon volgen. Tip: tel je steken af en toe in de rijen zonder patroon. Ik kwam er bij het einde van rij 25 achter dat ik ergens in de roze rijen -vermoed ik- 2 steken kwijtgeraakt was. Ik heb uiteindelijk twee rijen uitgehaald en in rij 23 en rij 24 een steek gemeerderd middenin de rij.

Ik heb elke rij drie meeloopdraden gebruikt. Roze wordt in de eerste en laatste rijen niet gebruikt maar loopt wel mee. Dit geeft de tas genoeg stevigheid.

Koord

Het koord is kumihimo, 8 bundels dubbeldraads. Maar je kan natuurlijk elk soort schouderband maken dat je zelf leuk vindt.

Afwerking

Ik maak zelden een voering in een tas. Dit is geen uitzondering. Intern heb ik alleen voor een stukje strijkvlieseline gekozen om de zwarte draden mee weg te werken. De gekleurde draden heb ik allemaal strak afgeknipt.

Zeg het maar

Als je nog vragen hebt, stel ze in de Facebookgroep “Tassen haken: mochilatechniek” of e-mail naar mochilatasnl@gmail.com. Veel haakplezier!

Patroon

Download de patronen gratis via de webshop.

 

De originele tas

Halverwege

Voorkant

Achterkant

Gekleurde draden wegknippen en zwarte draden wegwerken met stevige strijkvlieseline.

Naden links en rechts dichtnaaien.

Eindresultaat